FIFA Wereldbekergeschiedenis vóór 1990

Het WK voetbal wordt algemeen beschouwd als het belangrijkste toernooi in het internationale voetbal. Het is het meest bekeken sportevenement ter wereld en een van de meest prestigieuze toernooien in de sportgeschiedenis. Het toernooi wordt sinds 1930 elke vier jaar gehouden, behalve in 1942 en 1946, toen het vanwege de Tweede Wereldoorlog niet werd gehouden. Het toernooi heeft een aantal van de beste spelers ooit gezien die het spel hebben gespeeld, van Diego Maradona en Pele tot Zinédine Zidane en Lionel Messi. Nu de nieuwste editie van het toernooi in 2022 van start gaat, laten we eens kijken naar de geschiedenis van het FIFA Wereldkampioenschap en hoe deze zich door de jaren heen heeft ontwikkeld.

Historisch overzicht van de FIFA Wereldbeker

De oorsprong van het FIFA Wereldkampioenschap gaat terug tot het begin van de 20e eeuw, toen het voetbalspel over de hele wereld aan populariteit won. Het eerste FIFA Wereldkampioenschap werd in 1930 in Uruguay gehouden en werd gewonnen door het gastland. Sindsdien wordt het toernooi elke vier jaar gehouden en is het uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze sportevenementen ter wereld. Door de jaren heen zijn de regels en voorschriften van het toernooi veranderd en aangepast aan de tijd.

Het eerste FIFA Wereldkampioenschap was in 1930

Het eerste FIFA Wereldkampioenschap werd in 1930 in Uruguay gehouden en werd gewonnen door het gastland. Het toernooi werd betwist door 13 teams van over de hele wereld, waaronder Argentinië, België, Brazilië, Chili, Frankrijk, Mexico, Paraguay, Peru, Roemenië, de Verenigde Staten en Uruguay. Het toernooi was verdeeld in vier groepen, waarbij elk team tegen de andere teams in hun groep speelde. De twee beste teams uit elke groep gingen door naar de halve finales, waarbij Uruguay in de finale Argentinië met 4-2 versloeg.

Deze eerste FIFA Wereldbeker was een keerpunt in de geschiedenis van het voetbal, omdat het hielp de sport over de hele wereld populair te maken. Het hielp ook om het spel te verspreiden naar landen die nog niet eerder bij de sport betrokken waren. Dit was de eerste keer dat het toernooi werd gehouden en het zette de toon voor de volgende 90 jaar van de competitie

De WK's van de jaren dertig en veertig

Het tweede FIFA Wereldkampioenschap werd in 1934 in Italië gehouden en werd gewonnen door het gastland. Het toernooi werd betwist door 16 teams van over de hele wereld, waaronder Oostenrijk, Tsjechoslowakije, Egypte, Duitsland, Hongarije, Italië, Nederland, Polen, Roemenië, Spanje, Zweden, Zwitserland en Uruguay. Het toernooi was verdeeld in vier groepen, waarbij elk team tegen de andere teams in hun groep speelde. De twee beste teams uit elke groep gingen door naar de halve finales, waarbij Italië in de finale Tsjechoslowakije met 2-1 versloeg.

Het derde FIFA Wereldkampioenschap werd in 1938 in Frankrijk gehouden en werd gewonnen door Italië. Het toernooi werd betwist door 15 teams van over de hele wereld, waaronder Oostenrijk, België, Brazilië, Tsjechoslowakije, Duitsland, Hongarije, Italië, Nederland, Roemenië, Spanje, Zweden, Zwitserland en Uruguay. Het toernooi was verdeeld in vier groepen, waarbij elk team tegen de andere teams in hun groep speelde. De twee beste teams uit elke groep gingen door naar de halve finales, waarbij Italië Hongarije in de finale met 4-2 versloeg.

Het vierde FIFA Wereldkampioenschap zou in 1942 worden gehouden, maar werd vanwege de Tweede Wereldoorlog afgelast. Het vijfde FIFA Wereldkampioenschap werd in 1950 in Brazilië gehouden en werd gewonnen door Uruguay. Het toernooi werd betwist door 13 teams van over de hele wereld, waaronder Oostenrijk, Brazilië, Chili, Engeland, Frankrijk, Mexico, Paraguay, Peru, Schotland, Zweden, Zwitserland, Uruguay en de Verenigde Staten. Het toernooi was verdeeld in vier groepen, waarbij elk team tegen de andere teams in hun groep speelde. De twee beste teams uit elke groep gingen door naar de halve finales, waarbij Uruguay in de finale Brazilië met 2-1 versloeg.

Het zesde FIFA Wereldkampioenschap werd in 1954 in Zwitserland gehouden en werd gewonnen door West-Duitsland. Het toernooi werd betwist door 16 teams van over de hele wereld, waaronder Oostenrijk, België, Brazilië, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Mexico, Nederland, Paraguay, Schotland, Uruguay en de Verenigde Staten. Het toernooi was verdeeld in vier groepen, waarbij elk team tegen de andere teams in hun groep speelde. De twee beste teams uit elke groep gingen door naar de halve finales, waarbij West-Duitsland Hongarije met 3-2 versloeg in de finale.

Het zevende WK voetbal werd in 1958 in Zweden gehouden en werd gewonnen door Brazilië. Het toernooi werd betwist door 16 teams van over de hele wereld, waaronder Oostenrijk, België, Brazilië, Chili, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Mexico, Nederland, Paraguay, Schotland, Uruguay en de Verenigde Staten. Het toernooi was verdeeld in vier groepen, waarbij elk team tegen de andere teams in hun groep speelde. De twee beste teams uit elke groep gingen door naar de halve finales, waarbij Brazilië in de finale Zweden met 5-2 versloeg.

Het achtste WK voetbal werd in 1962 in Chili gehouden en werd gewonnen door Brazilië. Het toernooi werd betwist door 16 teams van over de hele wereld, waaronder Oostenrijk, België, Brazilië, Chili, Tsjechoslowakije, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Mexico, Nederland, Paraguay, Schotland, Uruguay en de Verenigde Staten. Het toernooi was verdeeld in vier groepen, waarbij elk team tegen de andere teams in hun groep speelde. De twee beste teams uit elke groep gingen door naar de halve finales, waarbij Brazilië in de finale Tsjechoslowakije met 3-1 versloeg.

Het WK van de jaren zeventig

De negende FIFA Wereldbeker werd in 1966 in Engeland gehouden en werd gewonnen door Engeland. Het toernooi werd betwist door 16 teams van over de hele wereld, waaronder Argentinië, Brazilië, Chili, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Mexico, Nederland, Peru, Portugal, Schotland, Uruguay en de Verenigde Staten. Het toernooi was verdeeld in vier groepen, waarbij elk team tegen de andere teams in hun groep speelde. De twee beste teams uit elke groep gingen door naar de halve finales, waarbij Engeland West-Duitsland in de finale met 4-2 versloeg.

Het tiende WK voetbal werd in 1970 in Mexico gehouden en werd gewonnen door Brazilië. Het toernooi werd betwist door 16 teams van over de hele wereld, waaronder Argentinië, Brazilië, Chili, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Mexico, Nederland, Peru, Portugal, Schotland, Uruguay en de Verenigde Staten. Het toernooi was verdeeld in vier groepen, waarbij elk team tegen de andere teams in hun groep speelde. De twee beste teams uit elke groep gingen door naar de halve finales, waarbij Brazilië in de finale Italië met 4-1 versloeg.

Het elfde FIFA Wereldkampioenschap werd in 1974 in West-Duitsland gehouden en werd gewonnen door West-Duitsland. Het toernooi werd betwist door 16 teams van over de hele wereld, waaronder Argentinië, Brazilië, Chili, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Mexico, Nederland, Peru, Portugal, Schotland, Uruguay en de Verenigde Staten. Het toernooi was verdeeld in vier groepen, waarbij elk team tegen de andere teams in hun groep speelde. De twee beste teams uit elke groep gingen door naar de halve finales, waarbij West-Duitsland in de finale Nederland met 2-1 versloeg.

Het twaalfde WK voetbal werd in 1978 in Argentinië gehouden en werd gewonnen door Argentinië. Het toernooi werd betwist door 16 teams van over de hele wereld, waaronder Argentinië, Brazilië, Chili, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Mexico, Nederland, Peru, Portugal, Schotland, Uruguay en de Verenigde Staten. Het toernooi was verdeeld in vier groepen, waarbij elk team tegen de andere teams in hun groep speelde. De twee beste teams uit elke groep gingen door naar de halve finales, waarbij Argentinië in de finale Nederland met 3-1 versloeg.

Het WK van de jaren tachtig

Het dertiende WK voetbal werd in 1982 in Spanje gehouden en werd gewonnen door Italië. Het toernooi werd betwist door 24 teams van over de hele wereld, waaronder Argentinië, Brazilië, Chili, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Mexico, Nederland, Peru, Portugal, Schotland, Uruguay en de Verenigde Staten. Het toernooi was verdeeld in vier groepen, waarbij elk team tegen de andere teams in hun groep speelde. De twee beste teams uit elke groep gingen door naar de halve finales, waarbij Italië West-Duitsland met 3-1 versloeg in de finale.

Het veertiende WK voetbal werd in 1986 in Mexico gehouden en werd gewonnen door Argentinië. Het toernooi werd betwist door 24 teams van over de hele wereld, waaronder Argentinië, Brazilië, Canada, Chili, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Mexico, Nederland, Peru, Portugal, Schotland, Uruguay en de Verenigde Staten. Het toernooi was verdeeld in vier groepen, waarbij elk team tegen de andere teams in hun groep speelde. De twee beste teams uit elke groep gingen door naar de halve finales, waarbij Argentinië in de finale West-Duitsland met 3-2 versloeg.

Het vijftiende WK voetbal werd in 1990 in Italië gehouden en werd gewonnen door West-Duitsland. Het toernooi werd betwist door 24 teams van over de hele wereld, waaronder Argentinië, Brazilië, Canada, Chili, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Mexico, Nederland, Peru, Portugal, Schotland, Uruguay en de Verenigde Staten. Het toernooi was verdeeld in vier groepen, waarbij elk team tegen de andere teams in hun groep speelde. De twee beste teams uit elke groep gingen door naar de halve finales, waarbij West-Duitsland in de finale Argentinië met 1-0 versloeg.